5 dingen waar je op moet letten bij het boeken van een workation
Op dit moment geniet ik van een heerlijke workation (“werkvakantie”) in het zonnige Málaga. En het is niet de eerste keer dat ik dit doe, want ik heb al 2 keer eerder een workation in Málaga gehouden, ben zelfs 3 maanden in Barcelona geweest voor een workation en houd ook regelmatig een workation op Nederlandse bodem.
Omdat ik freelancer ben (ik ben zelfstandig online marketeer) en het niet uitmaakt waar ik mijn werk doe – als ik maar internet heb – maak ik gretig gebruik van de mogelijkheid om in het buitenland te werken. Ik vind het heerlijk!
Denk jij er ook over om een workation te boeken? In deze blog deel ik vanuit eigen ervaring & kennis 5 dingen waar je op moet letten!
1. Internetverbinding en Werkruimte
Als digital nomad is een betrouwbare internetverbinding onmisbaar. Dus voordat ik mijn verblijf boek, controleer ik of de accommodatie waar ik verblijf een stabiele en snelle internetverbinding biedt. Maar het gaat niet alleen om WiFi – ik zoek ook naar een rustige werkruimte waar ik ongestoord kan werken en me kan concentreren. Een fijn bureau in de accommodatie kan een groot verschil maken in mijn productiviteit.
Als ik voor langere tijd in het buitenland ben voor een workation, kies ik er vaak voor om bij een coworkingspace te huren. Hier hier je een flexbureau of een vast bureau met een goede bureaustoel, waar soms zelf een monitor staat. In Málaga werkte ik bijvoorbeeld bij The Living Room Coworking: een superleuke, internationale werkplek. Aanrader!
2. Tijdzones en werkschema’s
Als je – net als ik – voor een Europese bestemming kiest voor je workation, heb je niet zo snel last van dit probleem. Hooguit een verschil van een uur of 2. Maar wat als je kiest voor een workation in een land met een compleet andere tijdszone? Waar het bijvoorbeeld 6 uur later is dan bij de klanten waarvoor je werkt?
Als je naar een verre bestemming reis, zorg er dan voor dat je je werkschema afstemt op de tijdzone van je collega’s of klanten. Het kan betekenen dat je wat vroeger opstaat of juist langer doorwerkt om online meetings te kunnen houden, of je geeft aan dat je enkel op bepaalde tijden bereikbaar bent.
3. Reisverzekering en Gezondheidszorg
Veiligheid staat altijd bovenaan mijn lijstje, vooral als ik naar het buitenland reis. Ik zorg ervoor dat ik goed verzekerd ben met een reisverzekering die ook dekking biedt voor werkgerelateerde activiteiten. Daarnaast onderzoek ik de medische voorzieningen op mijn bestemming en zorg ik ervoor dat ik de nodige voorzorgsmaatregelen neem, zoals het meenemen van een reisapotheek en het afsluiten van aanvullende ziektekostenverzekeringen indien nodig.
4. Budget
Hoewel het verleidelijk is om mijn werk te combineren met een exotische vakantie, blijf ik realistisch als het gaat om mijn budget. Ik maak een gedetailleerd overzicht van de kosten van levensonderhoud op mijn bestemming, inclusief accommodatie, maaltijden, transport en eventuele extra’s. Door vooraf een budget op te stellen, kan ik ervoor zorgen dat ik comfortabel kan werken en leven tijdens mijn workation, zonder mezelf financieel te overbelasten.
5. Balans tussen werk en ontspanning
Ten slotte, en misschien wel het belangrijkste, is het vinden van de juiste balans tussen werk en ontspanning. Het doel van een workation is niet alleen om productief te zijn, maar ook om te genieten van de ervaring.
Ik plan bewust vrije tijd in om de lokale cultuur te verkennen, nieuwe mensen te ontmoeten en te genieten van stad waar ik verblijf. Door tijd te nemen voor mezelf en te genieten van mijn omgeving, kan ik mijn batterij opladen en fris en gemotiveerd blijven voor mijn werk.
Door deze 5 belangrijke overwegingen in gedachten te houden, kan ik mijn workation plannen met vertrouwen en gemoedsrust. Het is de perfecte mix van werk en avontuur, waardoor ik mijn passie voor reizen kan combineren met mijn professionele verplichtingen. Dus laat die volgende workation maar komen – ik ben er klaar voor!