9 tips om te besparen op dagelijkse uitgaven

Geld besparen: misschien niet altijd even leuk of makkelijk, maar wél belangrijk! Want door geld te besparen houd je geld over voor de dingen die je echt belangrijk vindt in het leven. In dit artikel deel ik 9 bespaartips om geld te besparen op je dagelijkse uitgaven.

1. Start met budgetteren

Het begint natuurlijk allemaal met overzicht en inzicht. Zo zie je precies welke uitgaven je doet en hoeveel geld je uitgeeft. En je ontdekt ook waar je te veel geld aan uitgeeft! Door vervolgens te budgetteren en aan elke categorie een budget te koppelen (en je er aan te houden!) kun je flink besparen.

2. Eet thuis en neem lunch mee:

Hoe leuk het ook is: meerdere keren per maand buiten de deur eten kan flink in de papieren lopen. Probeer vaker thuis te koken en maak je eigen lunch om mee te nemen naar je werk. Dit bespaart niet alleen geld, maar stelt je ook in staat om gezondere maaltijden te bereiden.

3. Vergelijk prijzen

Voordat je een aankoop doet, vergelijk altijd de prijzen. Gebruik prijsvergelijkingswebsites of apps om de beste deals te vinden. Door even de tijd te nemen om prijzen te vergelijken, kun je flinke besparingen realiseren.

4. Maak gebruik van kortingscodes en aanbiedingen

Voordat ik online een aankoop doe, zoek ik altijd naar kortingscodes of aanbiedingen. Veel winkels bieden speciale kortingscodes voor nieuwe klanten aan die je kunt invoeren bij het afrekenen.

Daarnaast zijn er verschillende websites en apps die dagelijkse aanbiedingen en kortingen verzamelen. Check bijvoorbeeld eens actuele-aanbiedingen.nl waar je voor talloze productcategorieën up to date aanbiedingen vindt. 

5. Verminder energieverspilling

Energiekosten kunnen een aanzienlijk deel van je maandelijkse uitgaven uitmaken. Zeker nu de energieprijzen zo stijgen! Neem eenvoudige maatregelen om energieverspilling te verminderen, zoals het uitschakelen van ongebruikte apparaten, het vervangen van traditionele gloeilampen door LED-lampen en het verbeteren van de isolatie in je huis.

6. Schrap in je televisie-abonnementen

Heb je nog een (duur) televisieabonnement terwijl je nooit meer live televisie kijkt? Overweeg op te zeggen en over te schakelen naar streamingdiensten die vaak goedkoper zijn. 

7. Schrap abonnementen

Kijk ook direct kritisch naar je andere abonnementen. Zijn er abonnementen die je niet meer gebruikt of waar je niet echt van profiteert? Overweeg om ze op te zeggen en zo geld te besparen. Dit geldt bijvoorbeeld voor tijdschriftenabonnementen, sportschoolabonnementen of streamingdiensten.

8. Shop vaker tweedehands

Veel producten hoef je echt niet nieuw te kopen. Overweeg om producten zoals kleding, meubels en elektronische apparaten tweedehands te kopen. Check bijvoorbeeld eens apps/websites zoals Marktplaats en Vinted of ga los in de lokale kringloop.

Ook een aanrader: ga voor een refurbished product in plaats van een nieuw product. Dit zijn tweedehands producten die grondig gecontroleerd zijn en nog prima voor een tweede ronde mee kunnen. Ik heb bijvoorbeeld zelf wel eens een refurbished iPhone gekocht. Inmiddels zijn er tientallen partijen die online refurbished producten aanbieden: van iPhones tot wasmachines en laptops. Via de website vergelijkrefurbished.nl kun je deze refurbished aanbieders met elkaar vergelijken en controleren waar je het product dat je op het oogt hebt, het goedkoopste scoort.

9. Plan je boodschappen

Maak een boodschappenlijstje en plan je maaltijden vooruit. Door met een plan (en lijstje!) te winkelen, voorkom je impulsieve aankopen en verspilling van voedsel. Bovendien kun je op zoek gaan naar aanbiedingen en kortingen in de supermarkt.