Recept: gevulde zoete aardappel met gehakt

Als ik ‘zoete aardappel’ in een recept zie, dan trekt dat recept direct mijn aandacht. Ik ben dol op zoete aardappel en maak hier bijna wekelijks wel een gerecht mee. Favoriet zijn de zelfgemaakte zoete aardappel frites, maar ook de tray bakes met zoete aardappel en gegrilde groentes vind ik geweldig.

En ook in de top 3 favoriete zoete aardappel gerechten, staat deze gevulde zoete aardappel. Het is een combinatie van meerdere recepten en is echt ZALIG!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 grote zoete aardappelen 
  • 300 gram rundergehakt
  • 2 eetrijpe avocado’s
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 4 plakjes cheddar cheese
  • 3 bosuitjes (fijngehakt)

En zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.

  2. Je hoeft de zoete aardappelen niet te schillen. Was ze goed onder de kraan en dep ze droog. Prik met een vork een aantal gaatjes in de schil van elke aardappel. Dit voorkomt dat ze barsten tijdens het bakken. Leg de aardappelen op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 45-60 minuten, of tot ze zacht zijn.

  3. Terwijl de zoete aardappelen in de oven bakken, bereid je het gehakt voor. Verhit een beetje olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak het rul en bruin. Voeg naar smaak zout, peper en andere kruiden toe, zoals paprikapoeder, knoflookpoeder en komijn, om het gehakt op smaak te brengen. Roer goed door en laat het gehakt volledig gaar worden.

  4. Snijd de avocado’s doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom. Prak de avocado’s met een vork. Voeg naar smaak zout en peper toe.

  5. Haal de zoete aardappelen uit de oven wanneer ze zacht zijn. Snijd elke aardappel voorzichtig in de lengte doormidden, maar zorg ervoor dat de onderkant intact blijft. Druk de zijkanten van elke aardappel iets naar buiten om ruimte te creëren voor de vulling.

  6. Verdeel het gehakt gelijkmatig over de zoete aardappelen. Voeg vervolgens een lepel avocado toe bovenop het gehakt.

  7. Leg op elke gevulde aardappel een plakje cheddar cheese en plaats de aardappelen terug in de oven. Bak ze nog 5 minuten, of totdat de kaas gesmolten en lichtbruin is.

  8. Haal de aardappelen uit de oven en garneer ze met een eetlepel crème fraîche per zoete aardappel en een handje fijngehakte bosuitjes.

  9. Serveer de gevulde zoete aardappelen warm en geniet van de heerlijke combinatie van smaken en texturen.

GENIETEN MAAR!