Met nieuwjaar maakte ik heerlijke appel- en perenflappen. Dit super simpele recept wilde ik even delen, mocht je toevallig geen “ik ga niet meer snoepen”-voornemen hebben.
Wat heb je nodig?
– Deegbladen, afhankelijk van het aantal flappen dat je wilt maken, ik gebruik er 10.
– 2 appels
– 2 peren
– Kaneel
– Kristalsuiker
– Honing
– Rozijnen
– Amandelschaafsel
– één ei
En verder..
– 2 mixkommen
– Schilmesje
– Oven, bakplaat en bakpapier
– Kwastje
– Vork
Een hele waslijst, maar het is super easy! Allereerst de vullingen.
Het recept
De vulling – appelflap
Je schilt de appels en snijdt deze in kleine stukjes. Hoe kleiner, hoe fijner in dit geval, want dan gaat je flap beter dicht. De stukjes doe je in een kommetje. Als je beide appels in de kom hebt gedaan, geschild en gesneden. Dan doe je er suiker en kaneel bij. Dit doe je een beetje naar smaak. Je roert het door tot je het lekker genoeg vindt. Dan wat rozijntjes en de vulling van je appelflap is klaar.
De vulling – perenflap
Wederom schil je eerst de peer en snijdt je deze in kleine stukjes. Als je ze in de kom gedaan hebt, doe je er amandelschaafsel bij. Dan één goede eetlepel honing (of meer als je dat lekker vindt) en deze roer je door je mengsel. Hierdoor krijgen de peren een zoeter smaakje en zal je de peer straks nog beter terug proeven in je flap. Ik vind het een heerlijke combinatie.
De flappen maken
Of je nu een appelflap of perenflap maakt, dat maakt niet uit. Het principe is gelijk. Je neemt een vel bladerdeeg. Hier haal je het plastic vanaf, niet vergeten! Dan maak je in je hoofd een denkbeeldige lijn door het midden heen, diagonaal. Vanaf de lijn naar beneden vul je het op. Zorg ervoor dat je zeker één centimeter per rand over laat. (1)
Voor je aan de volgende stap begint, moet je je vingers licht nat maken. Je kunt nu de bovenste punt pakken en deze vouw je over de vulling heen. De randjes, dus waar de twee helften aan elkaar moeten plakken, maak je een beetje nat, zodat deze beter aan elkaar hechten. Je hebt nu een driehoekje. (2)
Om ervoor te zorgen dat de vulling er niet uit gaat, neem je een vork. Hiermee duw je de randjes goed aan. Het geeft niet als het niet heel netjes gaat, als je de flappen gaat bakken, zie je hier niets meer van terug. (3)
Als finishing touch wil je natuurlijk de suikerlaag aan de bovenkant. Eerst klop je hiervoor een eitje. Alleen het eigeel is voldoende, maar qua smaak maakt het niet uit of je het hele ei gebruikt. Ik doe gewoon het eitje in een kommetje, roer ‘m goed door. Dan gebruik ik een kwastje om een beetje ei over de appel- of perenflap uit te smeren. Je hebt maar een klein beetje nodig hoor! Vervolgens bestrooi je de flap met suiker. (4)
Bakken
De oven zet je op ongeveer 200 graden aan. De flappen leg je op een bakplaat met bakpapier en je kan gaan bakken! Voor het mooiste resultaat leg je de bakplaat zo laag mogelijk in de oven, zo worden de flappen egaal van kleur. Ze zijn goed als ze een beetje gebruind en knapperig zijn. Dit was na ongeveer 10 tot 15 minuutjes. Laat ze even afkoelen en dan kun je beginnen met smullen.
Tip: Een lekkere variant is de Nutella-marshmallowflap. De vulling bestaat uit Nutella en kleine stukjes marshmallow. Hmmmmm.
Smakelijk!
Maak jij wel eens appelflappen of een variant daarop?
Lots of love,
Justine
Ik vond het een lekker hapje, echt een aanrader!