Een jaar, of gewoon voor langere tijd, op reis gaan kost veel geld. Dat snappen we denk ik allemaal. Een van de meest gestelde vragen die ik heb gehad na terugkomst in Nederland is toch wel “hoeveel geld heb je nodig om een jaar op reis te kunnen?”. Iedereen wil toch wel weten wat je hebt uitgegeven, hoe je ervoor zorgt dat je niet te snel door je geld heen gaat en hoe je aan werk komt op reis. Dus vandaag, mijn ervaring en tips met betrekking tot geld, reizen en werken!
Hard werken voor je centen
Ja, waarschijnlijk denk je nu “ja duh”, maar het is echt zo. Als je iets wil, dan moet je ervoor werken. Ik heb eigenlijk al jaren gespaard, kleine beetjes opzij gelegd en toen ik afgestudeerd was heb ik een aantal maanden volle bak gewerkt en zo veel als ik kon gespaard. Ik nam zo min mogelijk vakantiedagen op, zodat ik die mooi vlak voor vertrek nog uit kon laten betalen. Heerlijk om nog eens uitbetaald te krijgen als je al weg bent!
Ook verkocht ik voor vertrek spullen en boeken en dergelijke. Hetgeen waar ik het meest moeite mee had, maar ook wel het meest opgeleverd heeft is mijn auto. Die had ik uiteraard niet nodig als ik een jaar weg zou gaan, dus het was financieel het verstandigst om deze te verkopen. Al met al denk ik dat ik met zo’n 6500 euro ben vertrokken. Note: dit was echt bij vertrek, dus al na alle grote kosten zoals vliegticket, visum en verzekering.
Mijn ervaring met werken in Australië
Ik ben optimistisch, maar ook zeker realistisch. Ik wist donders goed dat Australië duur is en dat ik waarschijnlijk na een paar maanden door mijn geld heen zou zijn. Daarom heb ik voor vertrek mijn eerste baantje geregeld. Ik heb een au pair baan gevonden bij een hartstikke leuke familie. Ik begon hier aan alsof het echt een baan was, maar na een tijdje voelde het als familie en had ik het er zo naar mijn zin dat ik uiteindelijk 8 maanden (+ nóg een maandje aan het einde) ben gebleven. Als ik deze baan niet had gehad, dan had ik – 100% zeker – na een tijdje alsnog een baan moeten zoeken óf zelfs mijn reis moeten afkappen.
Ik heb tijdens mijn tijd als au pair een gemiddelde van 300 dollar per week verdiend. Ik had een wisselend rooster en daarnaast had ik meerdere oppasadresjes waar ik bij kon verdienen. De ene week verdiende ik soms wel 400-500 dollar, de andere week was het slechts 200 dollar. Het fijne aan werken als au pair is dat je verder geen huur/accommodatie, eten en drinken hoeft te betalen. Ik heb het eigenlijk nooit precies bijgehouden, maar al met al denk ik dat ik ongeveer een ruime 10.000 dollar verdiend heb.
Ja, leuk. Maar hoe vind ik dan een baan?
Soms hoor ik van mensen dat ze geen baantje kunnen vinden en dat ze dus maar besluiten het op te geven. Persoonlijk denk ik dat het niet moeilijk hoeft te zijn om iets te vinden, mits je ook openstaat voor nieuwe dingen. Ik had een paar jaar geleden nooit verwacht dat ik zou gaan au pairen, maar uiteindelijk bleek ik het fantastisch te vinden! Ik denk dat dat ook wel hoort bij reizen: openstaan voor nieuwe dingen en eens uit je comfortzone stappen. Een baantje vinden hoeft dan ook niet moeilijk te zijn. Vaak vind je ze online, op Marktplaats-achtige websites. In Australië wordt Gumtree vaak gebruikt. Maar ook Facebook is een topper! Er zijn backpackersgroepen, groepen voor banen, eigenlijk genoeg! Daarnaast kun je ook eens je contacten raadplegen en een rondje Google helpt vaak ook wel. Ben je al in het land van bestemming? Dan kun je uiteraard ook gewoon eens binnenlopen bij bedrijven waar je wel zou willen werken! Als alles tegenzit, dan heb je altijd nog agencies en uitzendbureaus die je kunnen helpen.
Wat zijn nou echt typische backpackers baantjes?
Eigenlijk zijn deze te verdelen in 3 groepen. Allereerst heb je de “Exchange werkers”. Ik was er zo een. Ik heb als au pair gewerkt, wat toch een soort van uitwisseling van culturen is. Dat is toch wel een van de voornaamste exchange baantjes, werken als au pair. Wat ook eventueel binnen deze groep past is het leren van een taal. Er zijn altijd mensen op zoek naar mensen die hun kunnen helpen bij het leren van een andere taal. Hoe tof is het als jij aan de andere kant van de wereld iemand jouw taal kunt leren?
De tweede groep zijn, in mijn ogen, de echte typische backpackersbaantjes. In elk land zijn ze uiteraard anders, maar het zijn vaak wel de baantjes waar je na een paar weken kunt stoppen en verder op reis kunt. Denk aan werken op een boerderij, in de bouw, misschien in een bar of hotel. Maar wat ook super populair is, is werken in een hostel. Vaak krijg je je accommodatie gratis en afhankelijk van hoeveel je werkt krijg je dan ook nog betaald. Wat dat betreft ook een goede manier om geld te besparen, aangezien dat toch een van de grootste kostenposten is!
Tot slot heb je nog een groep met “digital nomads”. In een tijd zoals nu, waar veel online gaat, is dat ook niet gek. Eigenlijk ideaal, dat je niet gebonden bent aan locatie, maar dat je overal ter wereld kunt werken. Vaak zijn dit mensen die bijvoorbeeld zelf al een bedrijfje hebben, social influencers en freelancers. Maar wist je dat je jezelf ook vrij makkelijk kunt aanmelden voor dit soort dingen? Er zijn verschillende sites waarbij je jouw (online) diensten kunt aanbieden en dus on the go geld kunt verdienen. Ben je bijvoorbeeld goed in talen? Dan kun je bijvoorbeeld als vertaler gaan werken. Zo is er hier in Nederland ook een vertaalbedrijf in Amsterdam Je kunt je als vertaler aanmelden en zo af en toe opdrachten binnenslepen. Het makkelijke hieraan is dat je dit overal kunt doen, zo lang je jouw laptop maar hebt en een beetje internet. ;)
Conclusie
Om even mijn eigen ervaring er weer bij te pakken.. Als je alles bij elkaar optelt, dan kom ik uit op zo’n 20.000 dollar. (6500 euro is +- 10.000 dollar) Dat is veel geld! In een land als Australië heb je dat ook wel nodig. Daar is het leven duur, dus je kunt beter teveel dan te weinig geld hebben. Bij mij is toch wel bijna alles ook opgegaan. Maar goed, dan heb ik wel gedaan wat ik wilde, gewoon ‘normaal’ gegeten (geen crackers en noodles voor mij) en vooral genoten. Dat is toch wel het belangrijkst!
Mocht je dus ooit gaan, wees jezelf hier dan van bewust en zorg dat je óf genoeg geld gespaard hebt óf bereid bent daar te werken. Heus, werken is echt niet zo erg. En als je weet wat de mogelijkheden zijn, dan kan het niet anders dan dat er altijd wel één baantje is dat je leuk vindt. Door te werken kun je langer reizen en ook langer op één plek blijven en geloof me, dat is wel heel bijzonder. Dat maakt reizen speciaal!
Hoe financier jij jouw reizen? Heb jij weleens in het buitenland/tijdens een reis gewerkt?
Lots of love,
Justine
Follow me on Bloglovin’ – Twitter – Instagram – Pinterest – Facebook
Deze post bevat een samenwerking met Fairlingo
Zo te horen had je een heel goed plan voor jezelf om het geld bij elkaar te krijgen en zeker slim om van tevoren al een baan in Australië te regelen. Het is al met al een flinke smak geld, mar aan de andere kant zijn de herinneringen aan zo’n bijzondere reis natuurlijk onbetaalbaar :)
Thanks! Al had ik vooraf nooit geweten dat ik zóveel nodig zou hebben, dus ik ben achteraf heel blij dat ik gelijk ben gaan werken haha! Dat is helemaal waar. Het is al het geld dubbel en dwars waard geweest :)
Wow! Dat is inderdaad behoorlijk wat geld. Maar ik denk als je het echt wilt dat het je geld altijd waard is. En moet je kijken wat je voor terug hebt gekregen! Interessant om hier eens bij stil te staan:).
Precies. Daarom leek het me wel interessant om dit te delen.
Oh, zeker weten! Het was het dubbel en dwars waard. Als ik het over mocht doen, had ik het precies zo gedaan.
woow super veel geld, maar wel voor een prachitg jaar, mooie momenten en herinneringen