8 katvriendelijke kamerplanten voor in huis

Kamerplanten zijn een mooie toevoeging aan elk interieur. Het groen zorgt voor een gezellige sfeer en veel kamerplanten zijn ook nog eens goed voor de luchtkwaliteit in huis. Maar als je ook katten in huis hebt, zijn niet alle planten even geschikt. Sommige planten zijn namelijk giftig voor katten en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Gelukkig zijn er ook kamerplanten die wel katvriendelijk zijn. In dit artikel deel ik 8 katvriendelijke kamerplanten.

1. Calathea

De Calathea is een populaire kamerplant vanwege zijn mooie bladeren met verschillende kleuren en patronen. Deze plant houdt van een lichte standplaats, maar niet in direct zonlicht. Houd de grond licht vochtig door regelmatig water te geven. De Calathea is geschikt voor katten, omdat hij niet giftig is.

2. Varen

Varens zijn prachtige kamerplanten die een rustige sfeer creëren. Ze houden van een lichte standplaats, maar niet in direct zonlicht. Houd de grond vochtig door regelmatig water te geven. Varens zijn niet giftig voor katten en daarom een goede keuze als je huisdieren hebt.

3. Palm

Palmen zijn mooie en grote kamerplanten die een exotische sfeer creëren. Ze hebben een lichte standplaats nodig, maar ook hier geldt: niet in direct zonlicht. Houd de grond licht vochtig door regelmatig water te geven. Palmen zijn niet giftig voor katten en daarom een veilige keuze.

4. Klimop

Klimop is een gemakkelijk te onderhouden kamerplant die weinig licht nodig heeft. Houd de grond licht vochtig en zorg dat de plant niet te droog staat. Klimop is niet giftig voor katten, maar let wel op dat ze er niet aan gaan knabbelen. Het sap van de plant kan namelijk huidirritatie veroorzaken.

5. Pannenkoekenplant

De Pannenkoekenplant, ook wel bekend als de Pilea, is een schattige kamerplant met ronde blaadjes. Hij houdt van een lichte standplaats, maar niet in direct zonlicht. Houd de grond licht vochtig door regelmatig water te geven. De Pannenkoekenplant is niet giftig voor katten en daarom een veilige keuze.

6. Areca palm

De Areca palm is een grote kamerplant die zorgt voor een tropische sfeer. Hij heeft een lichte standplaats nodig, maar ook hier geldt: niet in direct zonlicht. Houd de grond licht vochtig door regelmatig water te geven. De Areca palm is niet giftig voor katten en daarom geschikt voor huisdieren.

7. Geldboom

De Geldboom is een populaire kamerplant vanwege zijn mooie ronde bladeren. Hij houdt van een lichte standplaats, maar niet in direct zonlicht. Houd de grond licht vochtig door regelmatig water te geven. De geldboom is niet giftig voor katten en kan dus veilig in huis worden gehaald. Let er wel op dat katten soms graag aan de bladeren knabbelen, wat de plant kan beschadigen.

8. Calathea Orbifolia

De Calathea Orbifolia is een mooie kamerplant met grote bladeren die verschillende tinten groen en wit hebben. Hij houdt van een lichte standplaats, maar niet in direct zonlicht. Houd de grond licht vochtig door regelmatig water te geven. De Calathea Orbifolia is niet giftig voor katten en is daarom een veilige keuze.

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met de veiligheid van je huisdieren bij het kiezen van kamerplanten. Naast deze 8 katvriendelijke kamerplanten zijn er nog vele andere planten die veilig zijn voor katten. Doe daarom altijd onderzoek voordat je een nieuwe plant koopt en zorg dat je weet welke planten wel en niet geschikt zijn voor katten.

Als je merkt dat je kat toch aan de planten knabbelt, kun je ervoor kiezen om de plant op een hogere plek te zetten waar je kat niet bij kan of om de plant te behandelen met een veilige anti-knaagspray. Ook kun je ervoor kiezen om kattenkruid of kattengras in huis te halen, zodat je kat zijn kauwbehoefte kan bevredigen zonder schade toe te brengen aan je kamerplanten.