Opruimen in huis: zo doe je dat structureel én succesvol

Opruimen: één van die huishoudelijke taken die we vaak uitstellen. Ik wel, in ieder geval…  Maar wanneer je besluit om te gaan opruimen en je huis schoon te maken, kan het resultaat heel bevredigend zijn. Want een opgeruimd huis, betekent een opgeruimd hoofd!

Opruimen kan alleen wel een overweldigende (en niet zo’n leuke) taak zijn, vooral als het al een tijdje geleden is dat je hebt opgeruimd. In dit artikel geef ik je tips om opruimen in huis succesvol aan te pakken én structureel vol te houden op de lange termijn.

1. Begin klein

Een van de grootste fouten die mensen maken bij het opruimen, is dat ze proberen alles tegelijk te doen. Het is beter om klein te beginnen en elke dag een klein deel van je huis op te ruimen. Begin bijvoorbeeld met een lade, een kast of een plank en ga van daaruit verder.

2. Maak een opruimplan

Als je begint met opruimen, is het belangrijk om een plan te hebben. Maak een lijst van de ruimtes die je wilt opruimen en in welke volgorde. Dit helpt je om georganiseerd te blijven en om ervoor te zorgen dat je niets overslaat.

3. Creëer een opruimsysteem

Een systeem hebben voor het opruimen van je huis is belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld dozen of manden gebruiken om spullen in op te bergen die je wilt bewaren, weggooien of doneren. Label de dozen zodat je later weet wat erin zit.

4. Wees streng voor jezelf

Een van de grootste uitdagingen bij het opruimen is om afscheid te nemen van spullen die je niet meer nodig hebt. Wees meedogenloos en stel jezelf de vraag of je het item in de afgelopen zes maanden hebt gebruikt. Als het antwoord nee is, is de kans groot dat je het niet meer nodig hebt.

5. Werk één woonruimte tegelijk af

Wanneer je begint met opruimen, is het belangrijk om één ruimte tegelijk af te werken. Begin bijvoorbeeld met de keuken en werk dan verder naar de woonkamer, slaapkamers en andere kamers. Door één ruimte tegelijk af te werken, zul je je minder snel overweldigd voelen en is de kans groter dat je het afmaakt.

6. Wees realistisch over de tijd die je nodig hebt

Het is belangrijk om realistisch te zijn over de tijd die je nodig hebt om op te ruimen. Plan niet te veel in één dag en houd rekening met eventuele afleidingen. Als je bijvoorbeeld een kamer wilt opruimen, plan dan een hele dag in plaats van alleen een paar uur.

7. Zorg voor een opruimritueel

Als je eenmaal begint met opruimen, is het belangrijk om een opruimritueel te hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je elke avond voordat je naar bed gaat een kamer opruimt. Of dat je elke ochtend tien minuten besteedt aan het opruimen van een bepaalde ruimte. Door een opruimritueel te hebben, blijft je huis opgeruimd en voorkom je dat het weer rommelig wordt.

8. Maak het leuk

Opruimen kan een saaie en vervelende taak zijn, maar het kan ook leuk gemaakt worden. Zet bijvoorbeeld leuke muziek op terwijl je aan het opruimen bent of nodig een vriend of familielid uit om je te helpen. Samenwerken kan het proces versnellen en je kunt elkaar ook motiveren om door te gaan.

9. Gebruik opbergmogelijkheden

Opbergmogelijkheden zijn essentieel voor het organiseren van je huis. Gebruik bijvoorbeeld manden, bakken, planken, haken en andere opslagoplossingen om je spullen op te bergen. Door opbergmogelijkheden te gebruiken, kun je alles op een georganiseerde manier bewaren en voorkom je dat het weer rommelig wordt.

10. Ruim regelmatig op

Als je eenmaal klaar bent met het opruimen van je huis, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Maak er een gewoonte van om elke dag een paar minuten te besteden aan het opruimen en organiseren van je spullen. Door regelmatig onderhoud te plegen, voorkom je dat het weer rommelig wordt en blijft je huis georganiseerd en opgeruimd.

Opruimen kan een overweldigende taak zijn, maar het is de moeite waard om te doen. Door klein te beginnen, een plan te maken, een systeem te hebben, meedogenloos te zijn, één ruimte tegelijk af te werken, realistisch te zijn over de tijd die je nodig hebt, een opruimritueel te hebben, het leuk te maken, opbergmogelijkheden te gebruiken en regelmatig onderhoud te plegen, kun je succesvol opruimen in huis aanpakken. Het belangrijkste is om te onthouden dat opruimen een doorlopend proces is en dat het de moeite waard is om inspanningen te leveren om je huis opgeruimd en georganiseerd te houden.