Budgetteren: wat is het, waarom is het belangrijk en hoe begin je?

Budgetteren: ik ben er dol op! Al sinds mijn studententijd werk ik met budgetten voor allerlei uitgavencategorieën. Van kleding tot boodschappen en verzorging. Ik vind het belangrijk en het helpt mij enorm, maar misschien denk jij: leuk en aardig, dit klinkt bo-ring.

In dit artikel deel ik alles met je over budgetteren. Wat het precies is, waarom het belangrijk is, hoe je het leuk maakt (wel zo fijn toch?!) en hoe je vandaag nog begint.

Wat is budgetteren en waarom is het belangrijk?

Als je aan budgetteren doet, stel je een financieel plan op en volg je dat plan om je inkomsten en uitgaven te beheren. 

Door te budgetteren kun je inzicht krijgen in hoeveel geld je maandelijks binnenkrijgt en waar je het aan uitgeeft. Door een budgetplan te maken en je hieraan te houden, kun je beter controle houden over je financiën en ervoor zorgen dat je niet meer geld uitgeeft dan je binnenkrijgt. Door te budgetteren kun je ook besparen op onnodige uitgaven en geld opzij zetten voor toekomstige uitgaven of financiële doelen. Het doel van budgetteren is om financiële stabiliteit te bereiken en je financiële doelen te realiseren.

5 tips om vandaag nog te beginnen met budgetteren

Denk je nu: dat budgetteren, dat is misschien tóch wel wat voor mij? Dan help ik je graag op weg met 5 tips waardoor je vandaag nog kan starten.

1. Controleer je inkomsten en uitgaven

De eerste stap om te beginnen met budgetteren is het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven. Maak een lijst van alle inkomsten die je ontvangt, inclusief salaris, toeslagen en andere inkomsten. Vervolgens maak je een lijst van al je uitgaven, waaronder vaste lasten zoals huur of hypotheek, verzekeringen, gas, elektriciteit en water, en variabele uitgaven zoals eten en drinken, kleding en vervoer. Door je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten, krijg je inzicht in waar je geld naartoe gaat.

Gebruik hiervoor een format dat je fijn vindt, bijvoorbeeld de app Dyme (tip!) of een Spreadsheet. Je kan hier bijvoorbeeld de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks voor gebruiken die ik zelf ook al jaren gebruik.

2. Maak een budgetplan

Op basis van je inkomsten en uitgaven kun je nu een budgetplan maken. Bepaal hoeveel je per maand wilt uitgeven aan verschillende categorieën, zoals huur, voeding, vervoer en ontspanning. Houd hierbij rekening met vaste lasten en andere verplichtingen, zoals leningen en spaargeld. Vind je het lastig om hier een goed budget te bepalen? Raadpleeg dan eens de site van het Nibud. Hier vind je advies voor bijvoorbeeld een boodschappenbudget voor elke situatie.

Door een budgetplan te maken, krijg je een overzicht van hoeveel geld je beschikbaar hebt voor elke categorie.

3. Houd je aan je budget

Nu je een budgetplan hebt, is het belangrijk om je eraan te houden. Dit betekent dat je je uitgaven moet bijhouden en regelmatig moet controleren of je binnen je budget blijft. Er zijn verschillende manieren om je uitgaven bij te houden, zoals het bijhouden van bonnetjes of het gebruik van budget-apps. Het belangrijkste is dat je een methode kiest die voor jou werkt en die je gemakkelijk kunt volgen.

4. Verminder je uitgaven

Als je merkt dat je moeite hebt om binnen je budget te blijven, kun je proberen je uitgaven te verminderen. Kijk naar de categorieën waarin je veel uitgeeft en probeer manieren te vinden om te besparen. Dit kan bijvoorbeeld door goedkopere merken te kopen, minder vaak uit eten te gaan of vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Door je uitgaven te verminderen, kun je meer geld overhouden om te sparen of te investeren.

4. Stel financiële doelen

Ten slotte is het belangrijk om financiële doelen te stellen. Dit kunnen korte- of langetermijndoelen zijn, zoals het aflossen van schulden, het opbouwen van een noodfonds of het sparen voor een vakantie. Door doelen te stellen, heb je een duidelijk doel voor ogen en kun je je budgetplan hierop afstemmen. Bovendien kan het behalen van financiële doelen je motiveren om door te gaan met budgetteren.